Witamina A odpowiada za:
- - odbieranie bodźców wzrokowych w siatkówce oka
- integralność błon komórkowych
- funkcjonowanie komórek tkanki nabłonkowej
- wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu
- prawidłowy stan skóry, włosów, paznokci
- ochronę nabłonka układu oddechowego przed drobnoustrojami
- syntezę hormonów kory nadnerczy i i wydzielaniu tyroksyny z tarczycy
- zmniejsza ryzyko powstawania komórek nowotworowych
Źródło:http://www.witaminy.org.pl/witamina-a-retinol-betakaroten/
Niedobory witaminy A wynikają z zaburzeń w jej wchłanianiu, źle zbilansowanej diety, nadużywania alkoholu, palenia papierosów.
Skutki niedoboru witaminy A (hipowitaminoza):
- rogowacenie skóry
- kurza ślepota (niedowidzenie po zmierzchu)
- uszkodzenie błon śluzowych przewodu pokarmowego, dróg oddechowych i układu moczowego
- zmiany w układzie nerwowym
- zmniejszenie odporności na infekcje
- zahamowanie wzrostu
- zaburzenia w procesach reprodukcyjnych
Skutki nadmiaru witaminy A (hiperwitaminoza):
- pigmentacja i suchość skóry
- łamliwość paznokci i wypadanie włosów
- bóle stawów i kości
- powiększenie wątroby i śledziony
W przypadku ostrego zatrucia: bóle głowy, mdłości, wymioty, światłowstręt, drgawki.
Ciekawostka – w krajach, w których głównym składnikiem diety jest ryż, w celu uniknięcia niedoborów witaminy A, za pomocą inżynierii genetycznej wyprodukowany został tzw ryż złoty, wzbogacony w tę witaminę.
Cynk zwiększa przyswajanie witaminy A, jest również potrzebny aby wykorzystać zmagazynowaną witaminę. Z kolei selen wspomaga działanie beta-karotenu
Źródła: Gawęcki J. - "Witaminy", Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B. - "Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw"
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz