Bakterie wielu ludziom kojarzą się ze
złymi mikroorganizmami wywołującymi choroby. Jest to prawda, mogą
wywoływać infekcję, lecz nie wszystkie bakterie są złe. W
naszych jelitach znajduje się do 1000 gatunków bakterii, zasiedlają
poszczególne odcinki jelita w ilości od 107 do 1012 komórek
bakterii na gram treści jelita, łącznie jest to 1.5 – 2kg
bakterii! U ludzi zdrowych w mikroflorze jelit przeważają
mikroorganizmy korzystne dla zdrowia. Odpowiadają ona za fermentację
niewchłoniętych węglowodanów, biorą udział w syntezie witaminy
K, B12, kwasu foliowego oraz kwasu pantotenowego, wywierają również
wpływ na czynność ruchową jelit i różne procesy metaboliczne.
Prawdopodobnie biorą również udział w dezaktywacji substancji
kancerogennych. Jednym z najważniejszych zadań flory bakteryjnej
jest ochrona organizmu przed infekcjami i kolonizacją różnych
mikroorganizmów, dostających się codziennie wraz z pożywieniem
do przewodu pokarmowego. Prawidłowa flora bakteryjna ogranicza
dostęp bakterii patogennych do niezbędnego im pożywienia. 70-80%
wszystkich komórek odpornościowych jest produkowanych w jelitach.
Zła dieta, alkohol, papierosy, przewlekły stres oraz antybiotyki
wpływają negatywnie na florę bakteryjną jelit dlatego warto się o
nią zatroszczyć.
Probiotyki to żywe drobnoustroje,
które podawane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na
zdrowie gospodarza. Są to wyselekcjonowane kultury bakterii lub
drożdży, najczęściej kwasu mlekowego (Lactobacillus). Odbudowują
one florę bakteryjną jelit. Najlepszymi probiotykami są przetwory
mleczne takie jak jogurty, kefiry, maślanka (przy zakupie warto
sprawdzić skład – słodzone produkty nie mają właściwości
probiotycznych), kiszonki domowej roboty (kiszona kapusta, ogórki),
kwas chlebowy, kombucha, rejuvelac, zakwas z buraków, kefir sojowy.
Bakterie probiotyczne są również dostępne do kupienia w formie
tabletek.
Prebiotyki są to substancje
wprowadzane do organizmu w celu stymulacji rozwoju prawidłowej flory
jelit. W odróżnieniu do probiotyków nie zawierają żadnych
mikroorganizmów, jedynie substancje stymulujące ich wzrost. Nie są
trawione, natomiast ulegają fermentacji w układzie pokarmowym pod
wpływem mikroflory jelitowej. Najczęściej stosowanymi prebiotykami
są polisacharydy i oligosacharydy – inulina i fruktooligosacharydy
– występujące w szparagach, karczochach, cebuli, cykorii. Oraz
laktuloza – polimer powstający podczas przemian laktozy. Badania
wykazały korzystny wpływ prebiotyków na przyswajanie składników
mineralnych, efektywność układu immunologicznego, pH jelit,
zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego, choroby
zapalenia jelit, oraz nadciśnienie.
Produkty spożywcze bogate w prebiotyki.
Synbiotyki są to produkty, w których
obok siebie występują zarówno probiotyki jak i prebiotyki. Dzięki
takiemu połączeniu dostarczane żywe kultury bakterii są
wzmacniane prebiotykiem.
Warto pamiętać aby tego typu
preparatów nie przyjmować razem z antybiotykami tylko zachowując
co najmniej dwugodzinną przerwę.
Podsumowując dbając o swoje zdrowie
warto wprowadzić do swojej diety zarówno produkty pro- jak i
prebiotyczne.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz