niedziela, 9 października 2016

STEWIA / KSYLITOL / ERYTRYTOL - ZDROWE SŁODZIKI


Cukier 

Wielki wróg osób dbających o linię oraz diabetyków. Chociaż najlepszym wyjściem jest zrezygnowanie ze słodzenia to wiele osób nie wyobraża sobie życia bez odrobiny słodkości – ciasta czy też dodatku cukru do codziennej kawy/ herbaty. Poniżej przedstawiamy zdrową alternatywę dla białego cukru oraz kontrowersyjnych słodzików (np. aspartam).


Ksylitol (E 967)

Jest to cukier brzozowy, używany jako dodatek do gum i cukierków, ale także, ze względu na swoje działanie przeciwpróchnicze, past do zębów. Ze względu na niski indeks glikemiczny (IG=8)polecany jest diabetykom. Niewątpliwą zaletą jest jego niska kaloryczność (240kcal/100g) oraz odporność na wysokie temperatury, można zatem dodawać go do ciast lub przetworów owocowych. Wygląda i smakuje zupełnie jak zwykły cukier lecz w przeciwieństwie do niego daje odczyn zasadowy co stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Oprócz działania przeciwpróchniczego ksylitol przywraca właściwe pH śliny oraz hamuje rozmnażanie bakterii w jamie ustnej. Również zwiększa przyswajanie wapnia przez kości, jest więc polecany przy osteoporozie oraz u dzieci w okresie rośnięcia. Z wad ksylitolu wyróżnia się tylko 2 – spożywany w dużych ilościach może mieć efekt przeczyszczający, oraz jest śmiertelnie niebezpieczny dla psów.
Na rynku dostępny jest ksylitol fiński (brzozowy) oraz chiński ( z kolb kukurydzy), polecany jest ten pierwszy.


Stewia (E 960)

Naturalny słodzik produkowany z rośliny Stevia rebaudiana. Jej indeks glikemiczny wynosi ok 3 i ma 0 kalorii. Stewia jest ok 300 razy słodsza od sacharozy, swoją słodkość zawdzięcza glikozydom stewiolowym. Podobnie jak ksylitol nie powoduje próchnicy i może być spożywana przez diabetyków. Jest odporna na temperaturę do 180 stopni, zawiera witaminy i minerały. Na rynku dostępna w formie liści, sproszkowanej, tabletek i płynu. Należy kupować czyste słodziki, bez dodatków (np. maltodekstryny). Roślinę można hodować samemu. Dzięki rosnącej popularności stewia zaczęła być używana także przez największe koncerny. Coca Cola wypuściła linię słodzoną stewią o nazwie Coca Cola Life, używa jej również Lipton w niektórych napojach Ice Tea.


Erytrytol (E 968)

Erytrytol,inaczej erytrol lub też erytryt, jest to bardzo zdrowy słodzik. Na skalę przemysłową najczęściej powstaje na skutek fermentacji glukozy. Erytrytol dzięki niskiej kaloryczności (20kcal/100g) oraz IG bliskiemu 0 polecany jest zarówno cukrzykom, jak i osobom odchudzającym się. Z wyglądu przypomina zwykły cukier, jest jednak trochę mniej słodki (ok 70% słodkości cukru). Podobnie jak 2 wcześniejsze słodziki jest przyjazny dla zębów – nie powoduje próchnicy. Ponadto erytrytol ma działanie antyoksydacyjne.




Ksylitol
Stewia
Erytrytol
Cukier
Kaloryczność/100g
240
0
20
386
Indeks Glikemiczny
8
3
0
70

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz