Wielki wróg osób dbających
o linię oraz diabetyków. Chociaż najlepszym wyjściem jest
zrezygnowanie ze słodzenia to wiele osób nie wyobraża sobie życia
bez odrobiny słodkości – ciasta czy też dodatku cukru do
codziennej kawy/ herbaty. Poniżej przedstawiamy zdrową alternatywę
dla białego cukru oraz kontrowersyjnych słodzików (np. aspartam).
Ksylitol (E 967)
Jest to cukier brzozowy, używany jako
dodatek do gum i cukierków, ale także, ze względu na swoje
działanie przeciwpróchnicze, past do zębów. Ze względu na niski
indeks glikemiczny (IG=8)polecany jest diabetykom. Niewątpliwą
zaletą jest jego niska kaloryczność (240kcal/100g) oraz odporność
na wysokie temperatury, można zatem dodawać go do ciast lub
przetworów owocowych. Wygląda i smakuje zupełnie jak zwykły
cukier lecz w przeciwieństwie do niego daje odczyn zasadowy co
stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Oprócz
działania przeciwpróchniczego ksylitol przywraca właściwe pH
śliny oraz hamuje rozmnażanie bakterii w jamie ustnej. Również
zwiększa przyswajanie wapnia przez kości, jest więc polecany przy
osteoporozie oraz u dzieci w okresie rośnięcia. Z wad ksylitolu
wyróżnia się tylko 2 – spożywany w dużych ilościach może
mieć efekt przeczyszczający, oraz jest śmiertelnie niebezpieczny
dla psów.
Na rynku dostępny jest ksylitol fiński
(brzozowy) oraz chiński ( z kolb kukurydzy), polecany jest ten
pierwszy.
Stewia (E 960)
Naturalny słodzik produkowany z
rośliny Stevia rebaudiana. Jej indeks glikemiczny wynosi ok 3 i ma 0
kalorii. Stewia jest ok 300 razy słodsza od sacharozy, swoją
słodkość zawdzięcza glikozydom stewiolowym. Podobnie jak ksylitol
nie powoduje próchnicy i może być spożywana przez diabetyków.
Jest odporna na temperaturę do 180 stopni, zawiera witaminy i
minerały. Na rynku dostępna w formie liści, sproszkowanej,
tabletek i płynu. Należy kupować czyste słodziki, bez dodatków
(np. maltodekstryny). Roślinę można hodować samemu. Dzięki
rosnącej popularności stewia zaczęła być używana także przez
największe koncerny. Coca Cola wypuściła linię słodzoną stewią
o nazwie Coca Cola Life, używa jej również Lipton w niektórych
napojach Ice Tea.
Erytrytol (E 968)
Erytrytol,inaczej erytrol lub też
erytryt, jest to bardzo zdrowy słodzik. Na skalę przemysłową
najczęściej powstaje na skutek fermentacji glukozy. Erytrytol
dzięki niskiej kaloryczności (20kcal/100g) oraz IG bliskiemu 0
polecany jest zarówno cukrzykom, jak i osobom odchudzającym się. Z
wyglądu przypomina zwykły cukier, jest jednak trochę mniej słodki
(ok 70% słodkości cukru). Podobnie jak 2 wcześniejsze słodziki
jest przyjazny dla zębów – nie powoduje próchnicy. Ponadto
erytrytol ma działanie antyoksydacyjne.
Ksylitol
|
Stewia
|
Erytrytol
|
Cukier
|
|
Kaloryczność/100g
|
240
|
0
|
20
|
386
|
Indeks Glikemiczny
|
8
|
3
|
0
|
70
|
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz