Sól
Podobnie jak cukier jest wszechobecnym elementem diety. Jest najpopularniejszą przyprawą i substancją konserwującą. Znajdziemy ją w gotowych daniach, polędwicach, serach i wielu innych produktach spożywczych. Światowa Organizacja Zdrowia(WHO) zaleciła spożycie soli do 5g na dobę (2g sodu). Spożycie w Polsce, mimo że spada, nadal jest dwukrotnie wyższe niż zalecane.
Przeliczenie:
Sól = Sód x 2.5
Nadmiar soli w pożywieniu zatrzymuje wodę w organizmie, powoduje między innymi nadciśnienie, miażdżycę i choroby układu sercowo-naczyniowego. Mimo wielu wad sól, oprócz oczywistych walorów smakowych, posiada również właściwości prozdrowotne. Pomaga zachować równowagę elektrolitową, jest składnikiem płynów komórkowych, a dzięki chlorowi pomaga wytworzyć kwas solny niezbędny w żołądku. Nie można zatem zapominać o soli w codziennej diecie. Zatem którą sól najlepiej wybrać?
Sól warzona
Praktycznie czysty chlorek sodu(NaCl), rafinowana, jest produktem wysoko przetworzonym, podczas obróbki traci składniki mineralne. Często wzbogacana jest w niewielkie ilości jodu. Może zawierać substancje przeciwzbrylające. Jest wybielana dla poprawy wyglądu.
Sól morska
Jest produktem naturalnym. Pozyskiwana jest przez osuszanie wód energią słoneczną, bez użycia chemikaliów. Jest bogatsza w składniki mineralne, zawiera mniej sodu, a jednocześnie jest bardziej słona od soli kuchennej. Niestety zanieczyszczenia morza mogą mieć wpływ na jakość soli. Może być lekko wilgotna i mieć szarą barwę.
Sól himalajska
Ostatnio bardzo popularna, wydobywana na terenach Pakistanu, gdzie miliony lat temu znajdował się słony ocean. Jest niezwykle czysta ponieważ w tamtych czasach nie istniały zanieczyszczenia przemysłowe. Reklamowana jest jako sól zawierająca 84 pierwiastki (w tym również pierwiastki takie jak uran czy rad w śladowych, nieszkodliwych, ilościach). Może być używana zarówno do celów spożywczych jak i kosmetycznych. Ma różową barwę.
Sól kamienna
W naszym rejonie Europy najpopularniejsza jest sól kamienna. Dzięki temu, że nie jest ługowana, zawiera wiele cennych składników mineralnych. Może mieć różną barwę i smak w zależności od miejsca wydobycia.
Oraz trochę z innej beczki sól czarna (Kala Namak)
Jest to niezwykła sól o charakterystycznej barwie, którą zawdzięcza związkom żelaza. Jest to naturalna, nie wybielana sól wydobywana z głębokości 400-600m. Dzięki obecności siarkowodoru posiada zapach i smak przypominający jajka, z tego powodu jest często dodawana do potraw przez ludzi, którzy z różnych powodów jajek nie jedzą.
Reasumując najlepszymi wyborami będą sól morska oraz kamienna, ze względu na wysoką zawartość składników mineralnych i odrobinę niższą zawartość sodu. Wokół soli himalajskiej jest wiele kontrowersji i potrzeba dalszych badań aby stwierdzić jej wpływ na zdrowie.
Przeliczenie:
Sól = Sód x 2.5
Nadmiar soli w pożywieniu zatrzymuje wodę w organizmie, powoduje między innymi nadciśnienie, miażdżycę i choroby układu sercowo-naczyniowego. Mimo wielu wad sól, oprócz oczywistych walorów smakowych, posiada również właściwości prozdrowotne. Pomaga zachować równowagę elektrolitową, jest składnikiem płynów komórkowych, a dzięki chlorowi pomaga wytworzyć kwas solny niezbędny w żołądku. Nie można zatem zapominać o soli w codziennej diecie. Zatem którą sól najlepiej wybrać?
Sól warzona
Praktycznie czysty chlorek sodu(NaCl), rafinowana, jest produktem wysoko przetworzonym, podczas obróbki traci składniki mineralne. Często wzbogacana jest w niewielkie ilości jodu. Może zawierać substancje przeciwzbrylające. Jest wybielana dla poprawy wyglądu.
Sól morska
Jest produktem naturalnym. Pozyskiwana jest przez osuszanie wód energią słoneczną, bez użycia chemikaliów. Jest bogatsza w składniki mineralne, zawiera mniej sodu, a jednocześnie jest bardziej słona od soli kuchennej. Niestety zanieczyszczenia morza mogą mieć wpływ na jakość soli. Może być lekko wilgotna i mieć szarą barwę.
Sól himalajska
Ostatnio bardzo popularna, wydobywana na terenach Pakistanu, gdzie miliony lat temu znajdował się słony ocean. Jest niezwykle czysta ponieważ w tamtych czasach nie istniały zanieczyszczenia przemysłowe. Reklamowana jest jako sól zawierająca 84 pierwiastki (w tym również pierwiastki takie jak uran czy rad w śladowych, nieszkodliwych, ilościach). Może być używana zarówno do celów spożywczych jak i kosmetycznych. Ma różową barwę.
Sól kamienna
W naszym rejonie Europy najpopularniejsza jest sól kamienna. Dzięki temu, że nie jest ługowana, zawiera wiele cennych składników mineralnych. Może mieć różną barwę i smak w zależności od miejsca wydobycia.
Oraz trochę z innej beczki sól czarna (Kala Namak)
Jest to niezwykła sól o charakterystycznej barwie, którą zawdzięcza związkom żelaza. Jest to naturalna, nie wybielana sól wydobywana z głębokości 400-600m. Dzięki obecności siarkowodoru posiada zapach i smak przypominający jajka, z tego powodu jest często dodawana do potraw przez ludzi, którzy z różnych powodów jajek nie jedzą.
Reasumując najlepszymi wyborami będą sól morska oraz kamienna, ze względu na wysoką zawartość składników mineralnych i odrobinę niższą zawartość sodu. Wokół soli himalajskiej jest wiele kontrowersji i potrzeba dalszych badań aby stwierdzić jej wpływ na zdrowie.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz