Fruktoza, cukier owocowy, jest cukrem prostym, na szeroką skalę stosowanym w przemyśle spożywczym. Jest także polecana diabetykom jako zamiennik cukru z uwagi na swój niski indeks glikemiczny (IG=20). W naturze występuje w owocach, sokach owocowych, miodach.
Nadmierne spożywanie fruktozy może prowadzić do rozwoju otyłości, szczególnie otyłości brzusznej. Kaloryczność fruktozy wynosi 400kcal/ 100g, czyli tyle, co cukier biały, jest jednak od niego 2x bardziej słodka, dzięki czemu można używać jej mniej. Powoduje spadek stężenia leptyny (hormon informujący czy posiłek dostarczył potrzebnej energii) i wzrost stężenia greliny(hormon głodu) po zjedzeniu posiłku. Po spożyciu posiłku insulina uruchamia produkcję leptyny, która informuje mózg, że można przestać jeść. Fruktoza nie stymuluje wydzielania insuliny w organizmie. Ponadto wątroba, w której w głównej mierze fruktoza jest przyswajana, w przypadku nadmiaru fruktozy, przekształca ją w tłuszcz.
Według badań fruktoza jest podstawowym źródłem pożywienia dla raka trzustki. Komórki raka wykorzystują ten cukier aby przyspieszyć swoje podziały i wzrost. Zdaniem naukowców nie dotyczy to tylko nowotworów trzustki. Nadmierne spożycie może również prowadzić do chorób układu krążenia podnosząc poziom trójglicerydów, przyczynia się też do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Zwiększa ryzyko chorób serca poprzez odkładanie tłuszczu trzewnego. Ma negatywny wpływ na gospodarkę węglowodanową, może prowadzić do insulinooporności i cukrzycy typu 2.
Mechanizmy odpowiadające za wchłanianie, transport i dystrybucję fruktozy nie są tak rozbudowane jak w przypadku glukozy.
Fruktozę w organizmie człowieka można znaleźć jedynie w niewielkiej ilości w soczewce oka oraz nasieniu.
Chociaż negatywne skutki nadmiernego spożywania fruktozy mogą odstraszyć, nie warto z niej całkowicie rezygnować. Trzeba pamiętać, że owoce oraz miód posiadają wiele składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dla diabetyków polecane są inne słodziki (do sprawdzenia na naszym forum).
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz