Syropy glukozowy i glukozowo – fruktozowy traktowane jako jedno i to samo, za wszelką cenę unikane przez osoby dbające o sylwetkę. Czym się różnią? Czy należy je spożywać? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie poniżej.
Syrop glukozowo – fruktozowy. znany wszystkim zwolennikom zdrowego żywienia i życia fit, otrzymywany jest z kukurydzy przetworzonej na skrobię, która za pomocą kwasów lub enzymów przetwarzana jest do formy syropu. Syrop glukozowo – fruktozowy zawiera zwykle 55% glukozy, 42% fruktozy i 3% innych cukrów. Istnieje również syrop fruktozowy – glukozowy, w którym fruktoza stanowi jego większą część. Mimo, iż sama fruktoza jest bardziej przyjazna diabetykom niż glukoza, ze względu na swój niski indeks glikemiczny, to jest to praktycznie jedyna jej zaleta. Przyswajanie fruktozy odbywa się głównie w wątrobie, która, w przypadku nadmiaru, przekształca ją w tłuszcz.
Z kolei syrop glukozowy jest otrzymywany podczas reakcji łączenia skrobi z wodą. Może zawierać od 40 do 90% glukozy, a jego pozostałą część stanowią maltoza i cukry złożone. Najważniejszą cechą glukozy jest to, że jest ona wchłaniana w całym ciele, a cały proces przekształcania i dystrybucji jest kontrolowany przez organizm. Glukoza jest świetnym źródłem energii dla mięśni oraz jedynym dla mózgu i erytrocytów. Czy zatem ten syrop jest zdrowy? Nie, glukoza podnosi poziom cukru i insuliny w organizmie (IG 100), co nie jest bez znaczenia dla zdrowia i przyrostu masy ciała.
Nadmiar cukru, niezależnie od jego postaci (glukoza/ fruktoza) jest szkodliwy dla człowieka. Jednak w przypadku osób dbających o sylwetkę, należy uznać syrop glukozowo – fruktozowy za gorszy, ze względu na skłonność organizmu do przekształcania fruktozy w tłuszcz.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz